Monday, April 18, 2011

AMARAN : Tukar Login Id blog ke Akaun Google

21



Amaran Dari GoOgLe
Setelah 8 tahun Google membeli perkhidmatan percuma Blogger, Google mengumumkan mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google. Selepas 25 Jun 2011, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama blog-blog yang didaftarkan pada akaun tersebut.
1. Create akaun gmail Dah ada? Kalau dah ada baru kita mulakan kelas. Kalau belum, create akaun gmail dulu.
2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.
3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan . Ada notis ” To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here”. Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita dibawa memasuki dashboard blog tersebut.
4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )
5. Pergi kat Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.

6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.
Sumber Daripada Kujie KancilBiru BuzzBlogger

p/s... Entry Ini untuk mereka yang tak LOGIN sejak 2007
SAHAJA

21 GigitaN:

good info...
tpi kalu kite register guna dua-dua gmail dan yahoo camne lak?

hik hik.. tak skola agi tang tuh..

huhu....terpaksa lah gne Gmail nyr. Ngegada ler Mr Google nie.........heheh

tq.. gud info.. seb baek guna hotmail.. hotmail pun ac google gak kan?? huHu

tq.. gud info.. seb baek guna hotmail.. hotmail pun ac google gak kan?? huHu

yuyu : dah diaorg beli.. nak buat mcam mane.. pkai je la..
iq : hihihi dah 8thn diaorg kasi free.. guna jela email diaorg :P
ejulz : taktau la.. yg tau gmail..

nasib dh tukar..........tp byk lak keje nk buat,semua kena update. Tq yer lalink 4 information............ahaks

adush...takot la nak buat.
gedik pula google ni tetiba

kene tkar gmail ye..
tq tuk information..
na share leyh?
t credit ke sni.. :)

iq : bley plan2 kayuh k..
yuyu : no problemo lalinks. hik hik
syafiqa : google mmg gedik :)
yana : okeh2 :)
nazatul : share je.. kasi tau kat blogger2 laen.. tkut ada yg mnangis nnti blog kna dlete..

alaaaa....
nk kena tukar pulk.....
)=

Nasib baik dah guna gmail.hehe thx 4 info :D

gadis terlebey sopan : hihihi kna tuko la..
cikbelog : naseb baek ekk .. isk isk :P

dah tukarrr! gmail. :)

*takut gak kalau betol2 tak leh guna yahoo lagi. huhuhu

This comment has been removed by the author.

kejap2 nk tanya ni , yg nombo 4 tuh .

4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )

login dari email yahoo ke atau login blog menggunakan email yahoo ?? konpius =_=

alin : p/s... Entry Ini untuk mereka yang tak LOGIN sejak 2007
SAHAJA

login blog pkai email yahoo utk set admin kat email gmail tuh :)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More