Friday, December 28, 2012

Syarat Kelayakkan Rebat Rm200 Pembelian Telefon Pintar

11

Rebat Rm200 Pembelian Telefon Pintar

Apakah Pakej Komunikasi Belia? 
Pakej Komunikasi Belia adalah salah satu projek kerajaan Malaysia melalui SKMM di bawah bajet 2013 dan Inisiatif Jalur Lebar Negara (NBI) untuk  mempertingkatkan taraf hidup rakyat terutamanya golongan belia. Kerajaan menyasarkan golongan belia ini sebagai golongan yang mampu memberi impak yang besar dalam memacu pertumbuhan ekonomi terutamanya dalam bidang e-perdagangan (e-commerce).

Pakej ini dilaksanakan pada 1 Januari 2013 dan dijangka dapat memanfaatkan 1.5 juta belia di Malaysia. Program ini menawarkan rebat sebanyak RM 200 untuk pembelian telefon pintar tahap permulaan melibatkan peruntukan sebanyak RM 300 juta.


Apakah syarat kelayakan untuk memohon Pakej Komunikasi Belia?

Syarat kelayakan adalah:
* Pemohon berumur di antara 21-30 tahun
* Berpendapatan kasar bulanan RM 3000 dan ke bawah
* Sekiranya belum melanggan mana-mana pakej jalur lebar daripada penyedia perkhidmatan, dikehendaki melanggan pakej jalur lebar yang ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan telekomunikasi yang terlibat.
* Model telefon pintar 3G yang ditawarkan dengan harga maksimum Rm500
* Hanya satu telefon pintar untuk seorang


Bagaimana cara untuk saya memohon?
Bagi memudahkan proses permohonan, borang pra-pendaftaran perlu diisi secara dalam talian di laman sesawang www.skmm.gov.my. Sekiranya tiada akses internet, pemohon boleh hadir ke Pusat Internet 1Malaysia yang berhampiran atau wakil-wakil penyedia perkhidmatan terlibat.


Senarai telefon pintar yang akan ditawarkan adalah seperti berikut:

1) Alcatel 993D
2) Alcatel OneTouch Glory 2
3) Alcatel OneTouch Inspire 2
4) The Buzz Phone
5) HTC Wildfire
6) Huawei Ideos X3
7) LG Optimus L3
8) Ninetology Black Pearl II
9) Ninetology Palette
10) Nokia 2730
11) Nokia 7230
12) Nokia Asha 305
13) Nokia Asha 308
14) Nokia Asha 311
15) Nokia C2-03
16) Nokia Lumia 610
17) Samsung Galaxy Chat
18) Samsung Galaxy Mini
19) Samsung Galaxy Pocket
20) Samsung Galaxy Y
21) Sony Xperia Tipo
22) ZTE Acqua
23) ZTE V790

Nota:
1) di atas adalah pada 26 Dis 2012 dan senarai model akan dikemaskini dari
semasa ke semasa dalam laman web Pembekal Perkhidmatan;
2) Jenama, model dan kuantiti yang ditawarkan mungkin berbeza di kalangan yang berbeza
Pembekal Perkhidmatan.


untuk maklumat lanjut anda boleh layari ke..
http://nbi.skmm.gov.my/PKB_FAQ.htm

Syarat Kelayakkan Rebat Rm200 Pembelian Telefon Pintar

11 GigitaN:

Assalamualaikum. modelnya apa je?

sheila : ntohh.. 3g dan harga maksimum rm500 kna tunggu 1jan baru dia kluar detail lain :)

sheila : dah update list telefon pintar yang disenarai tapi akan diupdate dari semasa ke semasa..

huhuhuh ok gak tapi tu lah senarai phone tu masih tak cukup.. tak apa daftar jer ok hehehe

huhuhuh ok gak tapi tu lah senarai phone tu masih tak cukup.. tak apa daftar jer ok hehehe

mahamahu : takpe.. list tuh blum update lagi.. nnti dorang update bnyk la kowt :)

kalo student leh x dpt rebat ni?

jelah : rasanya bley ja.. sebab syarat dia ikut umur..

pakej pelan jalur lebar tu internet la ea? kalau takde, camne?

Lps da dpt no ruj n kmi xde pakej data tentu kne g daftar utk pakej data lu kan..pas dftr pakej data mn kmi bley bli hp ek???

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More