Monday, December 10, 2012

Penjual Baju PENIPU

9

Baju Contoh

alahaiiii... semalam cuti so pagi² lagi dah pusing ke masjid jamek area masjid india
konon² nak bershopping gitu.. dalam kul 11pagi dah ada kat sana
cuci mata ala mat saleh celup gitu...

sampai kat satu kedai ni terpandang baju lawa.. 
tapi ada sorang pakcik dok tanya harga baju tuh..
so aku curi² dengar la.. 
pakcik : brape harga baju nie.. ?
peniaga 1 : rm55 bang..

pakcik tuh pun blah la dari situ...
so aku pun pergi la kat baju tuh dan tanya harga..
feroz : brape harga baju ni ?
peniaga 2 : rm65

dalam fikiran aku.. aikss.. tadi peniaga sorang tuh cakap rm55
tapi bila mai sorang lagi peniaga ni cakap rm65 untuk baju yg sama..
mane satu betoi nie.. ?
terus aku blah dari kedai tuh.. nampok beno ngencingnya..
isk isk isk..

then petang tuh aku gi ke tempat lain untuk beli baju
tengok kebanyakkan kedai jual baju yang sama.. so aku pun buat pilihan
untuk survey smua kedai kat situ.. almaklum la cuti..
sampai kat satu kedai nie aku pun tanya la pasal baju nie..
feroz : baju ni gred ape ?
peniaga 1 : gred AAA
feroz : harga ?
peniaga 1 : rm69 tapi saya kasi murah rm65 jela..

so taknak terkena macam pagi tadi aku pun tanya la kedai yg sama peniaga yg lain
feroz : baju nie gred ape ?
peniaga 2 : sini gred AA ja..
feroz : harga ?
peniaga 2 : rm45

perghhh.. gila beza dngan jawapan peniaga 1 tadi.. untuk baju yang sama
grrrr.. ada juga yang telan bom krang.. menipu tak beragakk..
macam mane la nak berkat duit tuh kalu menipu tak habis²..


p/s... kesimpulannya kalu nak gi shopping tuh try la survey dulu harga dari
kedai² lain dan try tanya org kedai yang berbeza untuk kepastian..
coz ramai sangat yang menipu kuat.
~ kalu kat shopping compleks tuh takyah risau mmg harga tetap kecuali ada diskaun ~

9 GigitaN:

macam-macam cara diorang nak menipukan.memang kena rajin survey kalau nak beli-beli nih.

isyh3 . xpatut la peniaga tu .

sis fyna : tuh la.. hari yg same plak.. adeii..

cik fie : tuh la.. nak untung beso..

kesimpulan, beli atas shopping complex je,, tapi kalau pandai tawar menawar, sila ke wakaf che yeh. hehe

muja : kalu shopping complex dia pnye design lebey kurang.. kdang2 tak kreatif.. tuh yg tak best..

bisnes mau untung maa... haha!

hans : hahaha kalu smua mcam sya mmg tak untung la dia.. smua lari :P

tuu la.. kadang2 selalu gak 'macam' kena tipu hehehehe. adeii

haini : heee kalu rasa ditipu gi je kedai lain :)

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More