Tips Memilih Password yang Sukar



Password

Password dan Manusia tidak dapat dipisahkan..
terdapat banyak services yang memerlukan password
sebagai kunci atau security.

tahukah anda terdapat software yang membolehkan
password anda di godam..
terutamanya password yang pendek dan simple

contoh password yang pendek dan simple
- abc123
- 12345
- a1b2c3
- 123454321

terdapat juga password yang mudah untuk diteka
contohnya :
- nama anda
- nombor ic
- no hp
- nama bf/gf

Anda boleh mengubah password anda yang simple
kepada susah untuk di godam
Contohnya :
FEr02J1waR05aK

gabungkan huruf besar dan huruf kecil
besertakan nombor

AMARAN
~ Jangan Dilupa PASSWORD Sendiri Sudahlah...~
 


16 comments

cikpjaz said...

tang password ni lah yg plg lemah...
buat panjang2 tapi x ingat..ahahah

Muhamad Azam said...

Nice Entry

jom jejak blog saya pulak http://blogbudaksengal.blogspot.com/

AbgFeroZ said...

cikpjaz : hihihi save la kat hp ke..

azam : thanks..

biela bell said...

haha, tak dapat nak nolong. paswed susah2 nie mmg susah nak ngapei nye yop.. HAHA.

luqman zakaria said...

hahah! susah la nk ingt kalau password pelik2! hehehe~

AbgFeroZ said...

biela : hihihi save je kat hp or dompet :P

luqman : save jew hihihi.. kalu slalu buat mesti ingat :P

shaFazie said...

azie dh byk kali tukar pswd smpai ade yg lupa..

AbgFeroZ said...

sha : hihihi.. save la jang oitt..
jgan guna passwd yg samo.. tukar belakang je :)

Mia Liana said...

nanti terus tak ingat dan gelabah cari kat simpanan... amik yang senang2 pastu gabungkan aje...

Miss Purple said...

pernah jugak buat password yang kalau ikutkan paling senang, tapi still lupa...haha

AbgferOz said...

miss purple : hahaha.. adeiii meh sni nak sekeh2 kasi ingat :P

RealNS said...

okayhh , mmg tak la nak ingat password camtu . kalau ade 10 acc , 10 nak ingat bnde tu . masak la :D

AbgferOz said...

reains : yang tak brape penting pkai sama passwrd yang penting just ubah sket je..maybe terbalekkan word :)

fyna said...

selalu tukar password.saya lupa password.sayalah orangnya.
^^;

AbgferOz said...

sis fyna : hihihi :P

MaYa MustWany said...

hahaha mas selalu lupa password.hihihi

Powered by Blogger.