Header Ads

Disebalik Valentine Day 14 Feb



Info Disebalik Valentine Day
14 February

Pendapat pertama: Pesta sambutan kaum Rom kuno sebelum kedatangan agama Kristian yang dinamakan Lupercalia. Lupercalia merupakan upacara penyucian diri yang berlangsung dari 13hb hingga 18hb Februari. Dua hari pertama mereka menyembah dewi cinta bagi kaum Rom kuno yang bernama Juno Februata 

Pendapat kedua: Pengorbanan yang dilakukan oleh St Valentine kerana menyebarkan agama Kristian dianggap oleh penganut Kristian sebagai satu pengorbanan yang besar demi kecintaan beliau terhadap agamanya. Dia telah jatuh cinta dengan anak salah seorang pegawai penjara dan di akhir hayatnya sebelum dibunuh, dia sempat menulis sepucuk surat cinta kepada gadis tersebut yang bertandatangan ‘From your Valentine’ (Daripada Valentinemu). Maka orang-orang Kristian mengambil sempena 14 Februari itu untuk meraikan hari kasih sayang demi memperingati hari kematian paderi mereka St. Valentine. 


Pendapat ketiga: Dirayakan sempena kejatuhan Kerajaan Islam Andalusia di Sepanyol. St. Valentine merupakan individu yang telah memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu. Disebabkan sumbangan itu, St. Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 


Pendapat kedua dan ketiga admin pernah baca.. tpi pendapat pertama tak sure... 

So Sebagai Umat Islam kita tidak seharusnya menyambut
hari Valentine Day...
SUMBER : KLIK SINI

    9 comments

    Arra Ahmad said...

    tak pernah kenal erti valentine day..hehe

    AbgFeroZ said...

    Arra : heee.. kna kenai baru bley share dngan org yg tak knai :)

    hudahassan ^^ said...

    Tuh ar . bkn betol pon hari valentine nih . Konon jelah tok kekasih . padahal tok paderi dyorang tuh . :P

    AbgFeroZ said...

    huda : btoi utk diaorg.. tak betoi utk kita :) diaorg tak paksa pown.. cuma kita yg terikut tanpa usul periksa :)

    Fendy said...

    kene tau asal usul dan anti Valentine....

    AbgferOz said...

    fendy : yups.. ape2 pun kna tau dlu.. :)

    cikpjaz said...

    diorg yg sambut ni x baca ke apa itu valentine day ni....
    pakat bedal je nk sambut tu..
    last2 sambut kena tangkap pun ada dapat dosa pun free2 je

    AbgFeroZ said...

    cikpjaz : heee.. part kna tangkap tuh no comment.. isk isk isk..

    fyna said...

    memang takde istilah valentine2 nih..

    Powered by Blogger.