Wednesday, August 31, 2011

Raya PertaMa Merantau Dari Kuala Perlis ke Semanggol Perak

5



permandangan tepi pantai kuala perlis 
Permandangan sawah padi terbentang luas

fuhh... pejam celik pejam celik dah masuk syawal..
tak sangka bulan ramdhan begitu cepat berlalu meninggalkan kita
yang masih terCari2 maksud ramadhan...

hari raya pertama solat aidilfitri di UPP Kuala Perlis rumah abg..
 lepas solat ada la ceramah sket..
lepas ceramah raya plak kat rumah SI kat UPP tuh... sedap gak nasi impit dia..
hik hik hik.. lepas makan terus bertolak ke perak
kat kampung emak.. betui2 depan laketown bukit merah..
yeyyy.. balik kampung balik kampung...
lepas beraya dengan saudara mara blah emak pi plak kg ayah dekat ja dlam
10 minit dari bukit merah laketown.. kat semanggol daerah kerian..
dekat kan ? heee... O.o"

penuh gak pewut.. baru ja 2 umah dah nak terbongkang.. hik hik..
time ramadhan tuh perut dah mengecit kowt ? hihihi
yeyy.. makk adik dah kurus la :)~

then rehat sat pastu sambung pi gulink2 kat umah sdara plak smpai
tak sempat2 la nak update blog dngan faCeboOk.
hik hik hik..
hari nie free sket.. tpi lepas nie nak ke perlis plak..
duk perlis smpai raya 4 kowt.. then balek perak balik
then trus ke kL..
kesian kawan2 yang tak balik raya.. heee..
sorry geng.. nnti aku blanje air ribena ekk mai la umah :P
hihihihih...

kepada semua blogger.. saya ucapkan
SELAMAT HARI RAYA
AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN
maafkan daku sekiranya ada tersilap dalam
pertuturan, penulisan, pemikiran...
maafkan la ekkk... :)~

Saturday, August 27, 2011

Expedisi MenCari Baju Raya AidilFitri Berakhir

7

 Chowkitt yang sesak dengan orang cari baju raya :)~
 pukul 12mlm pun orang ke chow kitt lagi :) 
 tak jumpa baju bantai char koew tiaw
cari baju raya kat time square... tpi tak jumpa yg berkenan... 
 tengok ramai tak orang dtang berjaya time square ? heeee..
 Jalan Kawasan Sogo penuh dengan makcik2 yang nak
beli baju raya untuk anak2 mereka..
akhirnya beli gak 2 baju jalan beraya :)

heee... tempat persinggahan expedisi baju raya..
1. Fajar Pandan Indah
2. Jaya Jusco Maluri
3. Berjaya Time Square
4. Chowkitt

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada
semua BLOGGER dan juga PEMBACA blOg JiwarOsak...

ku SUSUN 10 jari mohon AMPUN dan MAAF sekiranya ada tersilap,
terkurang, terkasar, tergeget, terkentot, tersombong, tersengal, terusik,
terkutuk mana-mana yang tak patut harap di maafkan...

...MAAF ZAHIR DAN BATIN...

Friday, August 26, 2011

Tutorial Radio Era Fm Online

3

Era Fm Radio Online

kepada sesiapa yang berminat untuk letak radio era fm online
di blognya boleh copy paste code ini.. di jamin halal...

1st login blog anda..
2nd klick di design dan add gadget.
3rd klick pada add html
4 paste code ini dan save
5. siap suda...


\\REMOVE//

Selamat Mencuba :)~

Lelaki Suka Couple Awek Melayu yang....

27

Awek Seksi

kadang-kadang kita terlampau seronok untuk berteman
sampai kita terlupa sesuatu...

lelaki suka couple awek melayu yang....
- Seksi
- Hot @ Panas
- Pandai Bergaya
- Cantik
- Mesra
-  Nakal
- Manja

tapi apa yang perlu kita ingat bahawa...lelaki hanya pilih
isteri yang....
- Sopan
- Pemalu
- Sederhana Cantik (takut dikebas)
- Baik Hati Budi
- Solehah
- Pandai Memasak

heeee... see the different ? so kepada wanita-wanita di luar sana
pandai2 lah berteman jangan terlampau ingin berteman
sehingga terlupa apa yang anda perlukan dan
bukannya apa yg anda inginkan...

Thursday, August 25, 2011

Adab Mendengar Azan

16

Adab Mendengar Azan

Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak 
kita ketahui. Cuba kita amati, mengapa kebanyakkan orang 
yang nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa..
lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya
 yang menahan kesakitan "sakaratul maut".
Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud :


"Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, 
jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika 
maut menghampirinya.."

sekiranya anda tidak perasan cuba anda tengok
orang2 yang tengah main bola or game.. diaorg akan
berhenti seketika ketika azan untuk menghormati azan tersebut..
kepada yang suka berborak or tak reti diam time azan tuh
same2 la kita mendiamkan diri kita..
tak sampai 5 minit pon :)

sumber : daripada papan buletin surau .....

Wednesday, August 24, 2011

20 Perkara yang Mempengaruhi Anggota Badan Kita

6

20 Perkara yang Mempengaruhi Anggota Badan

4 Perkara yang Menguatkan Badan
- makan daging
- memakai haruman
- kerap mandi
- berpakaian dari kapas

4 Perkara yang Merosakkan Mata
- Memandang Najis
- Melihat orang dibunuh
- Membelakangi kiblat
- Melihat Kemaluan

4 Perkara yang Melemahkan Badan
- Banyak Bersetubuh
- Selalu Cemas
- Banyak minum air ketika Makan
- Banyak makan bahan yang masam

4 Perkara yang Menajamkan Fikiran
- Tidak banyak berbual kosong
- rajin gosok gigi
- bercakap dengan orang soleh
- bergaul dengan para ulama

4 Perkara yang Menajamkan Mata
- duduk mengadap kiblat
- Bercelak sebelum tidur
- Memandang yang hijau
- Berpakaian Bersih

Sumber Dari : PAPAN BULETIN SURAU TAMAN .....

PESANAN PENAJA : BIAR LAMBAT ASAL SELAMAT
INGATLAH AbgferOz TERSAYANG O.o"

...Selamat Pergi Selamat Kembali...

Tuesday, August 23, 2011

Baby Arnab Baru Lahir

17

 baby arnab yang baru lahir
 ibu dia tengah nyusukan anaknya lepas di paksa
 kini tinggal 2 ekor ja..
mak dia yang ganaz suka campak anak dia..

lepas subuh tadi tengok baby2 arnab nie.. cuma sekor ja dlam bakul..
yang sekor lagi dah terkeluar tepi bakul.. tapi sekor lagi tak jumpa
dekat 10 minit gak mencari yang sekor lagi.. rupa2nya dah terkluar
kandang jumpa dia bawah almari terkena air kencing mak dia...
mati sudahh.. keras... isk isk isk
ganas btoi mak dia.. asyik terbalikkan bakul tuh ja..
mak terlampau btoi heee...

kesian.. tinggal 2 ekor ja anak dia..
isk isk isk.. lepas nie kna jaga dia lebih lagi
mak dia stress kowt ? hahahaha
hik hik hik

p/s.. harap 2 ekor nie mampu bertahan dan membeso
dengan baik..

Monday, August 22, 2011

Program Kacau Dodol Anjuran Rakan Muda

6

program rakan muda kacau dodol
kacu jangan tak kacu santan tuh..
dodol yang masih cair...
team aku yang dapat no3 - dodol durian
awek comel yang tolong aku time ramai yang menghilangkan diri..
dodol yang dah siap
 keletihan mengacau dodol pi berurut kaki sat
 dodol yang dah siap utk di dermakan
dodol yang dah siap
sempat lagi buat bubur lambuk utk dikongsi
sempat lagi peace time keletihan mengacau dodol
berbuka time tajaan DBKL



memang besh kacu dodol tpi memang keletihan
tahap gaban dah... dahaga sampai time berbuka
minum 4 cawan air oren :P
fuhhh... terbaekk..
dodol durian sedap :)~

Tengok Wayang + Berbuka di The Mines

8

 downtown the mines
 The Mines
ptang smpai malam dok gelak jew..
 selamat pengantin baru
 pengantin baru berkepit jew :)
ktm bandar tasik selatan yang sesak :)

thanks to TGV Cinemas yang sponser cerita Apes..
mmang kelakar la cite tuh :P besh besh besh
tambah besh ble dapat free ticket :)~

Friday, August 19, 2011

Hari-Hari Yang Patut Potong Kuku

21

Potong Kuku Ikut Turutan

Rasulullah S.A.W bersabda yang ertinya -
barang sesiapa yang mengerat kukunya pada ;

Hari Sabtu
- Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat
dan masuk kepadanya penyakit.

Hari Ahad
- Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk
kemiskinan.

Hari Isnin
- Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat.

Hari Selasa
- Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

Hari Rabu
- Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk
kepadanya kepapaan

Hari Khamis
- Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk
kepadanya sembuh dari penyakit

Hari Jumaat
- Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada
hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya
rahmat daripada Allah S.W.T

Jadi, Kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya.
Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan
kita yang perlu kita hormati. Misalnya, kerat kuku ada adabnya
selain mengikut hari, kita juga perlu buang kuku itu pada
tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang
ke tanah
kerana kita juga adalah unsur tanah dan bukannya ke tong
sampah sekalipun tong sampah itu bersih.

SUMBER : DARIPADA PAPAN BULETIN SURAU TAMAN .....

PERCAYA atau TIDAK ? heeee...ntOh aku pun taktau...
tapi orang tua-tua ada cakap kerat kuku elok hari jumaat
sebelum nak pi solat jumaat tuh :)


Ini Jawapan Yang Admin dapat dari website islam.gov
Jawapan
Memotong kuku adalah salah satu daripada amalan sunat yang pernah
ditunjukkan oleh Rasulullah S.A.W.
Walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan memotong kuku dan ia  boleh
dilakukan pada bila-bila masa sahaja. Namun, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat
adalah lebih disyorkan untuk melakukan ibadat dan amalan-amalan sunat.

Oleh yang demikian, adalah sunat memotong kuku pada hari-hari tersebut.
Petikan yang dinyatakan oleh saudara/ri itu bukanlah dari nas al-Quran mahupun hadis.
Wallahua'lam

Thursday, August 18, 2011

Contest Rm100 Honey Soft Ice Cream

3

AbgferOz 
SYARAT-SYARATNYA
  1. Follower (DONE)
  2. LIKE FB (DONE)
  3. PILIH  SEKEPING GAMBAR(DONE)
  4. LETAK BANNER KAMI DALAM ENTRY ANDA.(DONE)
 GAMBAR PILIHAN DARI HONEY SOFT ICECREAM

kenapa saya memilih gambar ini kerana
gambar ini nampak spontan happy couple
sambil menikmati Honey Soft Ice Cream
kire macam IceCream Honey Soft nie dapat
mengeratkan hubungan kekeluargaan bila dinikmati bersama :)
Ok sis dah tulun promote sambil juin contest :)
bley kan ? heee...

Jom Ramai2 Kumpul Duit Raya
Contest Senang ja..

Wednesday, August 17, 2011

Mesyuarat Kejohanan Futsal 1Belia 1Malaysia

4

Kejohanan Futsal

fuhhh... letihnya.. ngantuk pown bila meeting
dalam aircond tadi..

segan la plak meeting tadi yang dtang kebanyakkan NGO dan
pgawai2 kementerian.. heee.. aku ape ada ?
wakil kelab jew ? heee... O.o
(buat muke tak malu dalam bilik mesyuarat)

heee.. sambung balik pasal kejohanan Futsal ni
cadangan tarikh akan di buat pada bulan oktober 
kalu buat lepas2 raya semua bz so ambik masa 2 minggu lepas
raya baru bley buat...
team limited kepada 20 team lelaki / 20 team wanita
hadiah yang ditawarkan agak lumayan bagi
pendaftaran yang hanya RM50 utk 1team

1.Rm2000
2.Rm1000
3.Rm500
4.Rm300

tempat dan time nya semua belum di confirmkan lagi
lepas raya meeting terakhir seblum keputusan dibuat..

Anjuran Bersama 
Pejabat Belia Sukan Kwsan Bukit Bintang,
Warga Barisan Nasional dan 
Majlis Belia Kwsn Parlimen Bukit Bintang

Maklumat Lanjut Akan di Post Lepas Raya :)~

Tuesday, August 16, 2011

Kad Hari Raya AidilFitri Pilihan

12


Kad Hari Raya AidilFitri Pilihan JiwarOsak

heee.. pOst awai2 takut terlupa nanti :)
kad hari raya aidilfitri pilihan ini utk di kongsi
kepada semua members2 yang sudi melawat blog ini..
kad ini di ambil asli tanpa di olah
sedikit pon dari yang asal..

p/s.. agak2 dengan kemajuan IT seperti
email, myspace, tagged, FaCeboOk tahun ini
dapat kad hari raya tak ?

Sumber : goOgle, Email, faCebOok

Monday, August 15, 2011

Kurma Madu Yuta Yusuf Taiyoob

21

Kurma Madu Yuta Yusuf Taiyoob

kalu masuk ramadhan ja mesti ramai orang akan
mencari kurma yang manis2 untuk santapan berbuka..
tak lupa juga yang murah-murah...

tak sah kalu berbuka tanpa kurma..
setiap tahun keluarga aku memilih
kurma madu yuta yusuf taiyoob
yang sentiasa manis dan lembut
kalu sebijik memang tak cukup untuk berbuka
disebabkan kelembutan dan kemanisannya
kurma ini menjadi pilihan keluarga aku setiap
kali ramadhan menjelang...
tak percaya ? pergi la try
hanya Rm10 Sekotak..

p/s... try waktu berbuka je beb krang
tak pasai2 kna tangkap dngan JAIS

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More