Thursday, January 20, 2011

BlogWalking List 2011 Bersama AbgferOz

103

Jom Blogwalking Cara BETUL

hik hik hik...
dah setahun lebih bloglist aku tak dikemas kini..dan kebanykkan blog
yang berada distu dah di tutup atau berpindah.. isk isk isk..
pindah tak notice p0wn tau...
adesss...

tahun nie aku ingat nak lain sket nak buat entry utk tarek blogger2 tegar
so kalu nak blogwalking p0wn xda la rase rugi ja...
senang ja nak juin blogwalking list nie... simple2 ja..

1.letak tajuk "Blogwalking List 2011 bersama AbgferOz"
2. letak gambar header abgferoz seperti di atas
3. Copy dan Paste code dibwah dlam entry anda.. 
AbgFeroZ
4. nak follow atau tidak terpulang :)

sudah siap !!!~ kan senang ja.. simple x mkan space p0wn..
dah join tinggalkan links entry tersebut di comment k

Kebaikan join Blogwalking nie ?
1. minggu pertama tiap2 hari aku akan blogwalking ke blog korang
2.Blogwalking list ini akan digunakan oleh blogger2 baru untuk blogwalking
3. Aku akan FOLLOW blog korang yang join walaupun korang x follow blog aku
4. aku akan submit blog korank ke google sluruh dunia..

p/s.... Aku akan start blOgWalking guna list ini slepas balek dari
program Kapal Layar Samudera awal bulan Februari
Terima Kasih Kepada Yang Sudi Join...

p/s... ada ke yang nak jOin ??

Wednesday, January 19, 2011

Medical Check Up dan Senyuman Si Dia

24

medical check-up

fuhhhh... leteynya... smlam dpat borank faks dari kementerian belia dan sukan
untuk program kapal layar samudera jmaat nie..
ades... nak kna buat medical check up plak.. so tadi
aku baru ja balek dari hospital besar kuala lumpur HKL
untuk medical check up tpi mmg letey.. ke hulu ke hilir
aku mencari tempat untuk medical check up...

mane taknya.. aku nak check berat, tinggi, mata, telinga, bmi
gitu je check nye.. tpi kat situ dia nak aku check dngan air kencing skali xray..
(wajib) pakej la plak.. slalunya org suke benda2 pakej nie..'
 tpi bab nie tak minat aku..
ble check air kencing dngan xray kna tgu minggu dpan baru dpat jwapan
tpi msalahnya aku nak pergi jmaat nie.. so xdpat la..
isk isk isk...

aku xpuas ati so aku pi lagi pusing2 hkl
mane tau ada doktor2 yang bley tolong aku...
last skali aku jumpa cik adik akak manis yang sudi membantu..
mrata2 dia bwak borang aku untuk mintak tlong...
last skali dia panggil aku follow dia...
dengan muka cute aku p0wn ikut je dia :) hihihih...

ingat dia yang tlong check rupe2 kwan dia
adess... hihihhi xbley nak kenyit2 mata.. wugi wOooOo..
akhirnya aku di check juga...
xsmpai 5 minit siap gak simple medical check up aku...
yeyyy... aku dah bley pegi...
TERIMA KASIH CIK ASLINDA
manis sungguh senyuman anda :)

anda adalah keluangman eh eh keluanggirl saya...

p/s.... alamakk lupe nak call kbs confirm kehadiran...
calling skejab ekk..

Tuesday, January 18, 2011

arnab angOra yang kuat makan

19

dia yang kuat makan...

isk isk isk...
hari2 mau topup makanan..
pagi, petang, malam...kdang2 tgah2 pagi p0wn dia nak mkan...
kalu x kasi mkan je dia geget sangkar besi dia...
ape daaa arnab nie kaki mogok plak..
mlam tadi skali agi dia geget besi kul 1.30pgi ... tnda dia dah lapar...
isk isk isk.. kuat mkan btoi dia nie..
kacu orang nak tdo plak tuh...
silap2 dia yang aku geget buat satay arnab coz asyik kacu aku tdo je...

naseb baek dia cute je.. so bley la bersabar..
kalu x cute da lame ku panggang buat satay...
hak hak hak...


p/s.... sape suke satay arnab ??

Monday, January 17, 2011

Header BARU AbgferOz buatan YiedpOzi.iNfO

6

Header baru blOg AbgferOz

selamat tinggal header lama dan selamat datang header baru...
dah lame gak pkir nak tkar header tapi xtau nak ptong gmbar..
tpi smlam disebabkan kerajinan yied pozi maka
ditolongnya aku buat header baru.. free plak tuh...
hik hik hik...
cayunk ko lebey laa....
wakakkaka....

bro Yied pOzi yang suke membantu...

entry kali ini ditujukan kepada anda....
thanks coz sudi meluangkan masa anda untuk membuat header baru ku yang cute ini..
diharap tahun depan bro sudi lagi membantu
untuk header yang baru dengan tema yang baruu..
hak hak hak...
THANKS BRO..

p/s.... ada tak yang nak tlong design templates baru untuk aku ??
hik hik hik...

Sunday, January 16, 2011

Tips Atasi Anak KenCing Malam

9

LEBIH separuh kanak-kanak mengalami masalah enuresis,
mempunyai ibu bapa yang juga mengalami masalah sama.

Kencing Malam (ENURESIS)
Apakah Enuresis?

Enuresis ialah terma dalam perubatan untuk kencing malam. Ini adalah satu
keadaan dimana kanak-kanak kencing tanpa disedari semasa tidur.
Kebanyakan kanak-kanak berhenti kencing malam selepas berumur 5 atau 6 tahun
tetapi ada juga kajian menunjukkkan yang 10%-15% daripada kanak-kanak yang
berumur 5-12 tahun masih terus kencing malam walaupun mereka tiada masaalah
dalam sistem buah pinggang Kajian menunjukkan di Malaysia masih terdapat
lebih kurang 6.2% daripada kanak-kanak yang berumur 7-12 tahun
masih lagi kencing malam.



Apakah sebab Enuresis?

Kencing malam boleh disebabkan :
■Ruang pundi kencing yang kecil.
■Gangguan tidur,kebanyakkan pesakit yang kencing malam dikatakan mereka
tidur terlalu nyenyak. Walaupunbagaimapun tiada bukti yang kukuh untuk
menyokong pernyataan ini.
■Kurang penghasilan hormon yang dipanggil vasopressin semasa tidur.
Vassopressin adalah penting untuk mengurangkan penghasilan kencing diwaktu malam.

5 panduan atasi anak kencing malam
■Jumpa doktor bagi menghentikan permasalahan ini jika anak anda berusia enam
atau tujuh tahun. Ujian akan dijalankan bagi memastikan anak bebas daripada
masalah jangkitan pundi kencing.
■Jangan hukum anak kerana ini memberinya lebih banyak tekanan. Kanak-kanak ini
tidak upaya mengawal tabiatnya dan hukuman akan menjejaskan jati dirinya.
■Hormati hak peribadinya - kanak-kanak malu kerana kencing malam dan tentu dia
tidak mahu orang lain juga tahu mengenai masalahnya.
■Latih anak bangun malam untuk kencing. Amalan setiap malam akan mendidik
akal dan tubuhnya untuk bangun membuang air kecil sebelum dia kencing di katil.
■Berfikiran positif dan sabar. Beritahu diri anda yang usaha si anak menghentikan tabiat
ini memakan masa. Sikap kurang sabar hanya menjadikannya lebih tertekan.

Sumber daripada : Berita Harian Online dan Info Sihat

Friday, January 14, 2011

sakit gusi dah 3 hari 2 malam

22

 
sakit gusi

aduyaiiii.... da 3 hari saket gusi x baek2...
isk isk isk...
geram la plak.. nie mesti pasal minum air milo ais
time hujan 2 hari berturut2...
uwaaaa.......

dah telan 2 pil p0wn x ok agi..
lepas nie nak try panadol plak la..
turunkan panas badan dlu.. da nak demam da nie..
badan da makin panas.. smlam kna hujan agi...
isk isk isk...

uwaaaa... saket sakett sakettt...
makan p0wn xslera....
xske xske xske...

p/s... korank ada cara cepat tak nak ilang saket gusi nie ?
saket gusi ok bkan saket gigi....

Tuesday, January 11, 2011

Lepakking kat Central Market daN KLCC

8

terase nak cekik2 arnab nie..
adik ku dengan kwan di dari sabah bahh..
mereka yang suke bergaya...
mem² besor... aku jadi bodyguard dan cameraman ja..
raksasa mengamukk..
bila budak gemuk mengamukk..
landing time...
mereka yang suka air tpi jarang mandi..
hik hik hik...
aku yang tidak bersalah...
yeyyy... dah anta mereka ke politeknik..
x pyah nak tangkap gmbar diaorg lagi..
hahahaha....

fuhhh... letey juga ahad lepas pusing2 kL
bwak adik aku dan kwan dia pergi jalan2
tangkap gmbar.. hbis mcam2 tempat kitaorg singgah..
ingat mlas nak ikut... tpi dipaksa ikut untuk jadi bodyguard dan cameraman..
isk isk isk..
kesian aku kan.. kena paksa lagi..x berbayar plak...
aduyai...

p/s... aku pkai simple2 ja..
hik hik hik..

Sunday, January 9, 2011

Mengidam rOti Canai biLe hUjuNg miNggU

20

 
rOti Canai

fuuuhhhhhh..... kenyangnyaa.... baru lepas tala 2 keping  rOti canai..
aduyaiii.. maken bulat la pewut aku.. hik hik sekeping roti kosong sekeping 
lagi roti telur... pushhh pushhh pushhh...
rase nak terberanak p0wn ada... hak hak hak...

asal hujung minggu ja mesti aku akan beli roti canai
hari2 kalu makan nasi ja bowink gak kan...
so utk mengelakkan dari mati ke borink mkan nasi
setiap minggu pi lew pekena roti canai...
kalu x kena 2 keping mmg x sahhh..
tpi ble dah dpat 2 keping rase nak terberanak p0wn ada...
ha ha ha ha... kenyang bebb..
dpat trus tido p0wn sedap nie...

p/s.... minggu depan sape nak jOin aku mkan rOti caNai kat
kampung pandan ??
hik hik hik....

Monday, January 3, 2011

Ciri-Ciri Blogger Yang BerdOsa

36

Ciri-ciri blOgger yang Berdosa...

berdosakah mereka-mereka ini yang bergelar blogger ?
mari kita tgok ciri2 blogger yang berdosa..
adakah anda telah melakukan dosa ?

Ciri-ciri tersebut adalah...

1. Blogger Yang Singgah Tapi TIDAK Follow blOg ini..
2. Blogger Yang Bace Entry tapi TIDAK tinggalkan Comment...
3. Blogger Yang Nampak Iklan Tapi TIDAK Klik iklan tersebut...
4. Blogger yang Nampak Chatbox tapi TIDAK Tinggalkan Jejak..
5. Blogger Yang Copy Paste Entry Tapi TIDAK baCklink Url..
6. Blogger Yang Suka Entry Itu Tapi TIDAK Like Entry tersebut..

p/s.... berdosakah mereka ??
hak hak hak...
Tips awet muda : gurau dan senyum selalu :)

Sunday, January 2, 2011

Mari BerdOa - Mutiara Doa Seharian

7

Mari Berdoa

Doa Mohon Ampun Untuk Diri dan Saudara
"Wahai tuhan kami, ampunilah dosa kami dan dosa
saudara kami yang mendahului kami dalam iman
dan janganlah Engkau jadikan dalam perasaan hasad dengki
dan dendam terhadap orang yang beriman. Wahai Tuhan kami
sesungguhnya Engkau amat melimpah belas kasihan dan rahmatMu".
(Surah al-Hasr ayat 10)

Doa Mohon Keputusan yang baik
"Wahai Allah, Pencipta langit dan bumi, Yang Maha
Mengetahui barang ghaib dan yang nyata, Engkaulah
Yang memutuskan antara hamba-hamba-Mu mengenai
apa yang selalu mereka selisihkan"

Doa Mohon dijauhkan daripada Bencana
"Dan peliharalah mereka daripada (balasan) kejahatan dan
orang-orang yang Engkau pelihara dari (pembalasan) kejahatan
pada hari itu, maka sesungguhnya Engkau anugerahkan rahmat kepadanya
dan itulah kemenangan yang besar".
(Surah al-Mukmin ayat 9)

Doa Mohon Anak Soleh
"Ya Tuhanku, anugerahkan kepadaku (seorang anak) yang
termasuk orang-orang yang soleh".
(surah as-Saffat ayat 100)

Doa Mohon Perlindungan dari Bisikan Syaitan
Dan Kedatangan Mereka
"Ya Tuhanku, aku berlindung kepada Engkau dari bisikan-bisikan syaitan.
Dan aku berlindung (pula) kepada Engkau Ya Tuhanku
dari kedatangan mereka kepadaku".
(Surah al-Mukminun ayat 97-98)

Doa Mohon Diberi Kesabaran
"Ya Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran atas diri
kami dan kukuhkanlah pendirian kami dan tolonglah kami
terhadap orang-orang kafir".
(Surah al-Baqarah ayat 250)

p/s... Sumber di petik daripada Harian MetrO

Saturday, January 1, 2011

WELCOME !!!~ Happy New Year 2011

16

╔╦╗────────╔═╗─────╔╦╗──────╔═╦═╦═╦═╗
║╩╠═╦═╦═╦╦╗║║╠═╦╦╦╗║║╠═╦═╦╦╗╠═║║╠╗╠╗║
║╦║╬║╬║╬║║║║║║╩╣║║║╠╗║╩╣╬║╔╝║═╣║║║║║║
╚╩╩╩╣╔╣╔╬╗║╚╩╩═╩══╝╚═╩═╩╩╩╝─╚═╩═╝╚╝╚╝
────╚╝╚╝╚═╝──────────────────────────


¸.•°*”˜˜”*°•.¸ ☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸
╔╗╔╦══╦═╦═╦╗╔╗ ★
║╚╝║══║═║═║╚╝║ ☆¸.•°*”˜˜”*°•.¸
║╔╗║╔╗║╔╣╔╩╗╔╝ NEW YEAR2011
╚╝╚╩╝╚╩╝╚╝═╚╝ ♥¥☆☆¥♥ ☆ ☆


☆☆░░ Happy New Year In Advance!! ░░░☆☆ ☆☆♥░▓▓▓▓▓░░░░▓▓▓▓▓░░░▓▓░░░░▓▓░♫░░☆ ☆☆░░░♫░░▓▓░░▓░░░░░▓░▓▓▓░░░▓▓▓░♥☆☆ ☆☆░░♥░░░▓▓░░▓░░░░░▓░░░▓░░░░░ ▓░♫☆☆ ☆☆░♫░░▓▓░░░░▓░░░░░▓░░░▓░░░░░▓░♫░☆☆ ☆☆░░░▓▓░░░░░▓░░░░░▓░░░▓░░░░░▓░♥░☆☆ ☆☆░♥▓▓░░░░░░▓░░░░░▓░░░▓░░░░░▓░♫░☆☆ ☆☆♫░▓▓▓▓▓▓░░░▓▓▓▓▓░░░▓▓▓░░░▓▓▓░░♥░°

p/s... HAPPY NEW YEAR BIG TEXT ASCII

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More