Cubaan Jual Anak Dara Tak Jadi



kartun muslimah
kartun muslimah

Cerita Lawak :  Cubaan Jual Anak Dara Tak Jadi

Alkisah...
Seorang pemuda yg bernama Mat datang ke rumah 'bakal' mertuanya,
utk discuss tentang wang hantaran yg perlu diberikan. Maka ibu si gadis tadi pun
menunjukkan 'senarai harga' wang hantaran seperti dibawah:
Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran
diseluruh Semenanjung Malaysia:

UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000
SPM : RM3,000-RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000
DEGREE : RM12,000-RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000
PHD : RM20,000-RM30,000

Setelah melihat kertas yg ditunjukkan, maka berlakulah perbualan dibawah:
Mak Cik : "Anak makcik belajar tinggi kat oversea dulu. Makcik taknak letak harga.
Tapi biarlah berpatutan. Selalunye yang belajar tinggi dalam lingkungan 20ribu.
 Tapi inilah satu-satunya anak perempuan makcik. Harap faham-fahamlah ye..".

Mat : "Saya paham maksud makcik. Tapi saya harap makcik pun pahamlah ye.
Kalau terlampau tinggi, terpaksa ditangguhkan nanti. Biarlah dicepatkan,
biar jauh dari maksiat"..

Mak Cik : "Kalau kamu tak mampu, anak makcik ni bukan tak laku.
Ada berderet lagi yang tengah tunggu. Kalau harga rendah, nanti apa pulak orang cakap".

Mat : "Kalau makcik nak jual anak makcik macam jual kereta, kita buat macam ni.
Sekarang jugak saya bayar DOWNPAYMENT 2ribu. Saya bawak balik anak makcik,
malam ni saya TEST DRIVE dulu semua.. Kalau barang dalam semua bagus,
jangan cakap 10ribu.. 12ribu pun saya berani letak. tapi kalau dah LEMAU,
ENJIN pon tak bagus... TU!!.. Anak makcik sekali dengan deposit tu
makcik boleh simpan...


p/s... heee.. lain kali nak mintak berpada-pada lee...
lepas kahwin pown nak pakai duit gak..
(tak semua orang mampu..)


12 comments

Balqis Azhar said...

haha sumpah lawak

ingat ape la tadii..
btw , jom ke blog balqis jomm !

AbgFeroZ said...

balqis : hahaha.. saje kasi suspen :P

Capid said...

bagus punya cerita,,,
maha hebat

AbgFeroZ said...

capid : maha ? tada maha nye biase je..

Arra Ahmad said...

tulah sekarang..macam2 kan? nak kahwinkan mcm nak jual..ngee..:)

✿ Milly Molly ✿ said...

Kena sebijik! Haha. Elok la tu walaupun agak kasar bunyinye ;p

AbgferOz said...

arra : ehehehe kasi la discount ke oke gak :P

AbgferOz said...

arra : ehehehe kasi la discount ke oke gak :P

AbgferOz said...

milly : heee.. dia tak kesian anak dia lpas kawen silap2 makan telo je ari2 :P

Rozuan Ismail said...

amboi,demandnya

AbgferOz said...

rozuan : hahaha tuh la psal :P
blum masuk cos knduri, catering, khemah mcam2 agi.. adeii

Aesya Zealous said...

hahahh kalau ade laki cmni ckp ngan mak aku, konpem2 kene reject.kahkah

Powered by Blogger.