Tutorial Register Google Plus Badge/Page Blog



google plus
Join Google Plus +++

kat sini aku nak share sikit sebanyak cara bagaimana nak register
google plus + google plus badge utk blogger

1. login to blogger.com
2. masuk url ini Register Google Plus
3. ikut sahaja panduan yang dia sediakan
4. continue, continue, isi nama semua, gambar, continue then siap
heee.. harap2 korang tau coz senang ja step dia

Cara nak Register google plus badge/page

1. login to blogger.com
2. masuk sini Google Plus Page
 3. pilih pick a category
4. isi add your info seperti gambar di atas
5. klik button i agree dan klik CREATES
6. Isi Tagline dan Gambar. then Continue
7. klik Finish..
8. Klik Get the Badge
9.klik pada HTML5 dan tukar Parse ke : Explicit
 di bawah dia ada kasi Code dan Macam Mana nak Buat

kalu tak paham gak
copy code yg pertama paste dekat bawah <head> di edit html
(pastikan templates anda ada backup)

dan code yang kedua post di tempat yang anda
nak badge/page ini muncul

tengok video ini utk lebih faham

SIAP
jadilah macam ini...
google plus
Jangan Lupa Klik +1 saya punya bila dah siap semua :)

grrr.. menda nie memang berbelit sket.. tak bley nak ikut shortcut coz
kna dapatkan dulu nombor id dia.. kalu ikut aturan nie dia trus
masukkan nombor id :)

p/s.. kalu ada pertanyaan bley tinggalkan di komen..


9 comments

Eera Shera said...

thx yek..tercari2 gak cemana nak buat badge

skrg tau dah

AbgferOz said...

eera : heee.. bereh2.. baru edit balik tuh.. grrr.. 3 hari menuntut baru dpat buat tutorial lengkap

Mia Liana said...

tengah nak menuntut ni...

AbgferOz said...

sis mia : heee.. sile sile :)

AbgferOz said...

sis mia : heee.. sile sile :)

AbgferOz said...

sis mia : heee.. sile sile :)

cikpjaz said...

bagus2...
alang2 dh jumpe, nk kne buat ni :D

EYFAalias said...

thanksss :D hehee

Miss Nadya said...

feroz...nad paham bila baca entry ini..:)

nad letak backlink dari blog nad...tak kesah kan??

http://www.nornadiah.com/

Powered by Blogger.