Saturday, October 29, 2011

Tutorial Edit Blog Post Entry

12

 Tutorial Blog BlogSpot

heee.. kali nie aku nak share sikit tutorial
macam mana nak pendekkan blog kita skaligus ringankan
sikit blog kita :)

perasan atau tidak kadang2 bila kita singgah blog orang
entry dia punya panjang.. kadang2 tarik punya tarik
tak sampai2 bawah lagi.. loading pun tak habis2.. 
tuh semua disebabkan blog mereka telah di set 
entry > 5 per page 

so macam mana nak set entry < 5 per page..
1 ? 2 ? 3 or 4 ?
senang ja caranya...

1st. login ke blogger.com
2nd. klik pada DESIGN

3rd. klik pada EDIT di Blog Post
seperti gambar diatas

4rd. Tukar Nombor di kotak pertama yang tertulis
Number of Post on main page

Anda juga boleh tukar benda lain seperti
yang ditunjukkan anak panah diatas...

last skali klik SAVE

heee.. siap.. senang kan ?
blogspot nie kna godek2 sket kalu nak tau lebih :)

Tutorial Blog BlogSpot

12 GigitaN:

hehehe...aku pun buh satu jugak...

soly : heee... 3 ringan la :) terbaekkk...

fuyooh : heee.. thanks...

yastro : orang kalu terrer karang oke lew.. mcam den tak pndai entry pendek2 jew :P

umie : heee.. thanks :)

ibu gebu : heee.. bley je

dalynniea : heee.. nmpak aje ekk kmu :P hihihh

salam.
saya nak tanya boleh kah edit posting lama tanpa ubah tarikh asal posting tu? kalau boleh macam mana cara nya?
tq.

adli : boleh je.. pergi ke edit post. search posting yg ingin di ubah.. tukar ja.. tarikh still akan sama.. nak ubah pun bley. gi kat post option then klik Scheduled at

thanz ye... mmg ringan pun blog sy

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More