BlOgger dOmain .coM beLagak sOMboNg ?



Soalan fOrmspRing dari kawaN2

soalan pertama dari kawan blogger berbunyi
 bagaimana nak pemeskan blog ?

adehh.. sebenarnya ferOz pOn taktau sngat
macam mane na pemeskan blog
coz blog ferOz pon bkan nye pemes mana pon..
tpi sni ada sikit tips mcam mane nak upkan blog anda spaya lebih dikenali..
1. rajin2 lah blogwalking di blog yang berbeza-beza..
2. rajin2 lah comment entry terbaru blogger2 lain..
3. rajin2 lah follow orang supaya blog anda juga akan di follow oleh
blogger lain..
4. ping blog anda di  pOrt blOgger
5. gunakan perkataan dan ejaan yang betul supaya
dapat menarik traffic dari gOogle dan yahOo
6. beraMas meSra la sesama blogger spaya
blog anda tidak lekang dari pengunjung..

kepada soalan kedua..
bila nak tukar domain ?

sebenarnya yop dah lame nak tukar .com
dah ramai dah yop survey dan tanye.. tpi kebanyakkan hasil survey yop
ke atas blogger domain .com ini tidak memuaskan hati...
mereka dah lama pkai .com tpi still jwab taktau mcam mane nak buat pembayaran,
mcam mane nak tukar setting.. dan paling tak sopan ada yang menjawab
tukar .com ni susah... langsung tidak beri semangat...
(cara menjawab mcam tidak berminat untuk berkongsi)
adehhh.. terus ilang semangat nak tukar .com..
so biarkan jela yop dengan blogspot agar yop tidak
menjadi seperti mereka-mereka diatas...

p/s... Bukan semua blogger domain .com macam mereka2 diatas
maybe naseb yop yang silap orang bertanye...


23 comments

Budak Giler Cadbury said...

alah .com or tak still same en abg feroz.. chill :)

SiS NaD said...

SalaM aBG FeRoZ...


RaSa MaCam NaK TuKaR Ke .CoM TaPi TaKDe DuiT... HuHu!~ (^_____^)V

Halimatun Sa'adiah said...

haruske tuka dot com cm org laen??

Liyana Zahim said...

Bes ek jd pemes? Nk pemes gak! Hahaha.. Cane nk jd pemes kt blog cam yg abgferoz (men sesah je pgl anda) list down kt ats tu.. Lau ase nk kontroversi pemes p la wat onar kat bloger yg pemes.. Hahahahahah..

AbgferOz said...

cadbury : traffic dari .com lagi laju :) tada msalah blocking dari blogspot
sis nad : murah ja skrang.. rm40 setahun...
matun : terpulang.. kalu dah berminat sngat ke blog elok tkar tpi kalu untuk fun2 takyah kowt :)

AbgferOz said...

liyana : tau la anda pemes.. amboi2 mcam perli jew.. hahaha kita buat onar togede2 nak ? hihihi..

NiLaM sUhAnA oThMaN said...

hurm... blog ni nampak mcm femes jer... mesti rajin buat blogwalkingkan???
wow.. rupanya tukar ke . com tu berbayrkan??? hahahah.... baru tau

AbgferOz said...

nilam : tada la pemes.. biase2 ja.. rajin gak kdang2.. still dalam proses promote blog :)
yups tkar .com kna byar setahun skali :)

misyamissyou said...

wah..ade org tnye cm ne nk bg blog femes..mesti la tuan blog ni pnye blog femes..hehee

Miss Shikio said...

kalau malas BW , tak popular lah ekh

heheheh~

AbgFeroZ said...

misya : dia tnye wahai senior.. maksudnya dia baru berkecimpung dlam blogging :)

miss shikio : bleh popular.. tpi ada cara2 dia la...laen org laen caranya :) byk cara..

saya_arief said...

nak tukar g domain sendirik jugak.
tapi bajet xdo lagi..
sadis betol.

ain dzaya said...

owh..da juin ort bloggerr..pyh ek nak dftar domain...klu camtu...kekal jew la camnie..

AbgferOz said...

arief : tape2 plan2 kayuh :) rm40-50 stahun

ain : tak susah kalu ada org tlong ajar.. klu org tamo ajar tuh yg susah..

Bui Idzra Ryn said...

beramas mesra..?wakaka..suker blog header awak.."simple person with simple life"

AbgferOz said...

idzra : hihihiih beramas ? eh eh tersasul hahah beramah :) hahaha thanks..

Elle Elyssa said...

thanks sharing tips ni

アヌム ちゃん said...

Salam.
Datang visit sini..dan baca entri :) nice blog~
Sudi2 la visit me @ frommetoyou eh..arigatou..(^____^)

AbgferOz said...

elle : welcome :)

アヌム ちゃん : wsalam.. thanks..

Muhammad Burn said...

beramas mesra??? lain mcm tu bro. haha

AbgferOz said...

burn : hihihi laen kew ? hahaha.. syhhh diam2 sda :)~

puanbee said...

yop memang salah org apabila bertanya tu ..kalau tanya pada saya insyallah saya tolong beli hosting atau domain , saya tolong set up blog dan saya tolong dapatkan plugin apa yg penting dalam blog ..ada tu saya tolong buat urusan dengan pihak hosting tanpa bayaran sesen pun !..ada juga saya tolong design theme ..huhu tak semua sombong ok ! tapi tu lah kadang2 peramah sgt pun org tk suka ..apa pun tak boleh ..pinjam trademark jambu

AbgferOz said...

Pn Bee : maybe tada rezeki sya :) takpe la.. hik hik mekaceh :) sjuk sket ati tuh bace Pn Bee sudi bantu :)

Powered by Blogger.