Tips Menjaga Haiwan @ Binatang Peliharaan



Arnab Angora AbgferOz

Tips Memelihara Atau Menjaga Haiwan Peliharaan Anda
kat sini aku sediakan simple2 tips yang aku rase berguna
untuk mereka2 yang suka akan binatang..

1. binatang peliharaan tidak suka di angkat selalu
tetapi suka dibelai terutama di bahagian kepala..
2. Pastikan sangkar atau tempat peliharaan sentiasa bersih
bagi mengelakkan penyakit kepada haiwan mahupun tuannya..
3. Pastikan anda memberikan makanan yang sesuai kepada haiwan peliharaan..
dan bukannya makanan lebihan anda...(jangan terlalu jimat)
4. Pastikan Sangkar tidak dimasuki binatang2 lain bagi
haiwan yang kecil seperti arnab dan hamster.
5. Belajar berkomunikasi dengan haiwan anda..
(cth : menggoncang mkanan utk memanggil binatang tersebut)
6. Bersihkan haiwan peliharaan anda sekurang2nya sekali sebulan
(mengelap, memercikkan air, memandikan..)
bergantung pada saiz dan haiwan tersebut..

p/s... pastikan haiwan peliharaan tidak membuang baja di merata-rata
tempat terutama rumah jiran bagi mengelakkan pendek umur..
(kpada yang ada tips2 lagi bley sharekan dngan sya okekk..)


20 comments

NARDtheNERD said...

comellnyaaa,
gebu gilaa.
hehe
:)

ZACK ENTRY said...

nice tips..=)

web designer kanpur said...

This is really a sweet & naughty rabbit....

AbgferOz said...

hik hik hik..
mmg comey :)

AiDa AzRyN said...

nak culik arnab tu boleh?XP

AbgferOz said...

hik hik hik..
mmg comey :)

AbgferOz said...

hehehee.. sile2 jgan segan... culik la tuan dye skali :)~

TiKa LEh said...

comelnya arnab..nak 1 boleh?..hoho

AbgferOz said...

hehehe... xbley :P

Mah@mahu said...

Jom bro kita kasuk kan arnab kau ngan aku nyer pastu nanti baka dah byk kita buat business jual arnab nak...

akudiadankamu said...

alala comel nya encik bunny nih. Tak jual eh? Pinjam bole? Haha :D

Aisya Rahim said...

nice tips. aisya ada kucing,rasanya tips ni boleh guna :)

AbgferOz said...

comey kan :P pnjam p0wn xbley :)
aisya : mmg sesuai utk kucing gak :)

najaahaqit said...

teringin nak bela rabbits.tp,my mom x kasi.-_-

nabila faryzza said...

ok. seriously takot dgn haiwan berbulu. jgn terkejut kalau kite ckp kite takot kucing. haha! siyes takott! geli! :)
but, arnab tu comel!

AbgferOz said...

naja : geget your mom smpai dia kasi :P
nabila : jangan kata comel kalu takot.. ihihihhi

senydream said...

comeynyer arnad ni..;)

akubiomed said...

Memang comel arnab nih. Sekali tengok macam kucing bulu kembang pun ada

NaNa MusHiii said...

rabbit sy suke memberontk kalau bg pallet..knp ea?die suke alfalfa hay,salad,apple..sgt demand!

AbgferOz said...

nana : heee.. mmg depa demand.. mkanan mahai2 je nak :) tpi kalu dia lapar dia makan gak :)

Powered by Blogger.