Tuesday, November 30, 2010

Medan Sesat di Shah Alam ?

18

Beginilah rupe aku bile sesat kat Shah Alam Semalam..

aduyaiiiiiiii... isk isk isk...
smalam lepas pergi hospital utk settlekan simen kaki ayah aku
kitaorg berangkat ke shah alam untuk menjemput
mak ku yang berada disana utk pulang ke rumah..
tapi sblum nak smpai ke puncak alam tuh.. merata2
aku dan ayah aku pusing smpai pening la kepla nie..
isk isk isk.. dah la seksyen dia berterabur..


rase mcam nak geget ja signboard tuh..
sabor jerk la..
isk isk isk

pusing punya pusing akhirnya dengan bantuan makcik aku punya
sepupu punya adik ipar punya jiran sblah rumah yang call
baru lah aku jumpa jalan ke puncak alam...
habis credit call...
minyak p0wn habis...
pOning kepla yang dpat..

p/s... cuti pusing2 habiskan minyak :)~

Apa yang kurang pada MALAYSIA ??

8

Peta Malaysia

fuhhhh... leteynya.. dah 2 hari aku sibuk jer..
tadi mcam2 bil nak kena bayar...
elok2 penuh poket dah hbis bocor semua...
isk isk isk...

baru2 nie aku bnyak bace pasal ketuanan Melayu,
kekurangan Malaysia,
mcam2 agi yang serba x kena ada pada Malaysia..
hbis smua 'dia' nak kutukk..
knape ekk ??

(bagi aku) Malaysia dah ckup beshh..
mcam2 ada...(iklan astro sat)
kebajikan da ckup, kaum da ramai, mkanan byk, pendapatan da ok..
keamanan bley tahan, mcam2 ckup la...
tpi bagi sesetengah orang tuh.. smuanya x ckup
knape ekk ? ape lagi yang korank rase Malaysia xda tapi
negara lain ada ?

ada gak orang Melayu
yang nak jatuhkan Melayu..
bile nak maju bebbb ??

p/s... ada gak MELAYU yang xreti bersyukur
dan TAK SEDAR DIRI...
(Bkan smua)

Saturday, November 27, 2010

Politeknik Shah Alam Atau Hospital Besar Kuala Lumpur ??

8


Politeknik Shah Alam Atau Hospital Besar Kuala Lumpur ??

hari isnin nie merupakan hari sibuk aku..
knape ek ??
hari isnin nie aku ada 2 pilihan samada teman adik aku daftar
diri kat politeknik shah alam
ataupun menemai ayahku untuk x-ray dan buka simen kaki
bagi sesi temujanji dengan doktor otopedik

kedua-duanya p0wn penting..
baik adik aku mahupun ayah aku..
isk isk isk..
terpaksa la memotong badan aku menjadi 2
bagi membantu ayah dan adik aku nie...
hik hik hik...

dia.. bagai seorang pahlawan...
menjadi pembela
pada yg tiada upaya
dengan kesengetan
dan kesengalannya...
(lirik lagu keluangman yang telah diubahsuai..)

p/s...  sibukkk sibukkk sibukkk...

Friday, November 26, 2010

Nurse Melayu terlampau 3gp

14

nurse terlampau ??

pewwwwitttt... hahaha.. cute x ??
ngeh ngeh ngeh...

1st skali aku nak ucapkan terima kasih kpada yang sudi
wish utk ayahku sihat... amin amin amin..
alhamdulillah skrang dah sihat sket... bley la aku rehat sket..
kalu x 24jam nak kna berjage2...

skrang nie aku buat part time jadi nurse kat umah..
seksi x gmbar nurse kat atas tuh ??
hik hik hik...
skrang nie dah kureng sket blogging walaupun buff dah naek 2
tapi xda masa nak blogging.. nie p0wn curi2 tulang
skejab ja.. almaklum la dah jadi nurse kat umah sndiri :)
hik hik hik...

anyway aku harap korank smua sihat2
dah sentiasa jenguk2 blog aku yg makin kureng visitor nie..

p/s.... buff ja naek earning slow gak..
hik hik hik...

Tuesday, November 23, 2010

ayahku masuk h0spital besar kuala lumpur (hkl)

17

aduyai.. Masalah, masalah dan trus masalah... Blum hbis lagi dengan masalah ayah ku eksiden m0tor kaki bersimen, smlam ayahku diserang sakit dada plak... Mujur la cepat hantar ke hkl.. Syukur xda ape2 yg brlaku... Ayahku kini masih dalam rawatan utk di check penyebab sakit dadanya... Tak dapat la aku blogwalking beberape hari cume online pkai hp murah ja... Huhuhu..di harap smua berjalan dgan baik la...

P/s... Rmai2 la kita doakan kesihatan ayah fer0z ek... Amin..thanks

Sunday, November 21, 2010

Idea daN peNdapat blOgger tersekat dek SAMAN..

14

blogger dan saman ?

aduyaiiii... blogger skrang byak yang play save..
xmcam dlu aku tgok byak je yang kaki meluahkan ketidakpuasan hati mereka
skrang nie blogger2 yang kaki luah kaki maki smua dah ilang kaki.. semua dok
post entry berita la, artis la, tutorial la..
isk isk isk...

mane ilangnya blogger2 ganaz yang lantang bersuara dlu ?
adakah ini smua salah SAMAN yang hinggap pada sesetengah
blogger yang terlebey taep dalam entry diaorg ?

skrang nie dah xbrape banyak entry yang menarik untuk dibace
kebanyakkan blogger skrang banyak yang copy paste ja
bagi meningkatkan traffic harian mereka..
singgah blog sini, singgah blog sana.. balek2 tajuk yang sama...

sampai bile SAMAN akan sekat blogger dari terus meluahkan ketidakpuasan
yang tersimpan dalam diri mereka ??

takkan ilang blogger dari ceritanya..

p/s... ala ala atok ala ala atok.. jangan saman...
tolonglaaa....

boleh post entry panas tapi jgan sampai AIB kan orang lain
dan negara dah la kOwt :)

Saturday, November 20, 2010

Namewee @ Wee Meng Chee di anggap HERO Malaysia ?

6

Biodata Namewee?

Nama : Wee Meng Chee
Tempat Lahir : Muar, Johor
Berumur : 27 tahun.

Pendidikan
Beliau telah habis belajar iaitu mengambil kursus
dalam Mass Communication di Ming Chuan University,
bandar Taoyuan, Taiwan.
kepandaian tak diukur melalui universiti
atau tingkat brape kita blaja..

Mula dikenali semasa belajar di taiwan dengan hasil karya
lagu negarakuku yang mencetuskan kontroversi pada
tahun 2007 kOwt..

Namewee dianggap HERO ??

fuhhh... panas x tajuk aku nie ??
panas lagi hati yang membace.. isk isk iskk..
beberape hari lepas aku melayari forum panas Malaysia
dan aku terbaca salah satu tajuk dari forum tuh
yang menyatakan NAMEWEE sebagai HERO MALAYSIA
kerana sikapnya yang tidak takut untuk bersuara konon² nya...
bukan main lagi diaorg dok memuji si mamat nie..
sabor jerk la..
tpi baru2 nie aku skodeng lagi.. tpi tajuk tuh
dah di dlete... mungkin isu semakin panas kowt..

dah lame x dengar cerita mamat senget namewee nie
tetiba muncul plak cerita dia... ape kes dia skrang ?
dah lame kes dia disiasat.. ble nak dihukum ??
rase2 aku dah ramai x sabar2 nak tunggu dia kna hukum
sebagai teladan dan pengajaran...
kalu dah dihukum knape x dgar berita ??
atau aku yang tak dpat info ??
atau mungkin dia TIDAK BERSALAH ?

p/s... kalu ada yang silap harap dibetoikan ekk..

Friday, November 19, 2010

Koleksi Gambar Logo 1Malaysia

8













Saturday, November 13, 2010

Kempen dOfollOw @ jOM fOllOw

23

Follow my blOg

ahakss... syukur alhamdulillahh...walaupun xsampai 1thn
blog nie beroperasi dpat gak kumpul follower smpai 858...
thanks untuk semua orang yang follow..

tujuan aku buat kempen ini utk meningkatkan follower
blog aku dan blogger2 lain disamping menarik traffic ke blog..
bkan senang blogger blogspot. nak bersaing
dngan blogger2 .com tpi kita kna cuba gak
sebaik mungkin untuk bersaing meningkatkan
traffic seharian ke blog kita...
salah satu caranya adalah dengan tambah follower
blog kita...

kenaikan traffic berlaku apabila kita post entry baru..
dimana kebanyakkan follower kita akan mempamerkan
tajuk entry tersebut di blog mereka.. ini sedikit sebanyak
membantu dalam menaikkan traffic blog...

Marilah kita FOLLOW sebanyak mungkin BLOG
yang kita LAWATI bagi membantu MEREKA
dan MUNGKIN diri KITA sendiri...

p/s... jangan fikir orang akan follow blog kita
sekiranya kita sendiri kedekut untuk follow
blog orang lain...

Sekiranya Sudah Follow tinggalkan KOMEN
utk aku follow korank KEMBALI

Tuesday, November 9, 2010

Blogger Mengumpul dana untuk Mangsa Banjir ?

25

blogger tegar O.o

tidak tidak dan tidak...
setahu aku blum ada lagi program kebajikan yang dianjurkan
group blogger... yang ada makan2 or gathering ja..
setahu aku la.. btoikan kalu silap...
kan besh kalu ada blogger TEGAR yang sanggup
jadi penganjur (tak semestinya kluarkan duet) utk program amal..
kutipan derma ka...membersihkan rumah orang2 tua ka...
bantu mangsa banjir ka...

kan besh kalu program ini di anjurkan oleh blogger2,
asyik dok menaip ja.. xbesh la.. kdang2 kita kna kluar gak
jgan asyik dok fantasi ja kdang2 kna gak realiti..
setahu aku blogger2 kat Malaysia nie lebey 100,000
kalu bley dok kumpul yang dekat2 rancang program kebajikan
kan besh sikit.. dpat gak naekkan nama blogger selain dok
asyik kena saman dan dok ngumpat ja...

p/s... kalu blogger2 tegar yang seru mesti ramai yang sanggup
bantu buat program amal.. kalu blogger² mcam aku yang seru
x berbunyi la jawab nyer :)

TIDAK SALAH SEKIRANYA BLOGGER
JUGA MEMPUNYAI KELAB @ PERSATUAN

Monday, November 8, 2010

Penyusuan Bayi dan Tips Mengelakkan Bayi tercekik Susu

12

Penyusuan susu ibu baik untuk perkembangan bayi..

Khasiat dan kebaikan susu ibu

Susu ibu merupakan makanan dan minuman terbaik untuk bayi
terutamanya sejak lahir hingga bayi berusia enam bulan.
Ia mengandungi semua khasiat dalam imbangan yang betul.
Sebaik selepas melahirkan, susu pertama kental berwarna kekuningan.
Susu ini dinamakan kolostrum. Khasiatnya amat tinggi. Kandungan proteinnya
tiga kali ganda melebihi susu ibu biasa. Ia mengandungi antibodi yang
 tinggi serta lebih sel darah putih.

Kolostrum mampu melawan jangkitan pelbagai penyakit seperti cirit- birit,
selesema dan radang paru-paru. Malah ia bertindak sebagai
imunisasi pertama. Ibu-ibu digalakkan kerap menyusui ibu pada
hari-hari pertama kelahiran bagi membekalkan kolostrum secukupnya
pada bayi. Sesetengah ibu tidak mahu memberikan susu mereka pada
bayi pada waktu ini kerana menurut mereka susu belum ada.
Kekeliruan ini merugikan kerana bayi seharus mendapat
kolostrum sebanvak mungkin.

Tips Mengelakkan Bayi Tercekik Susu
  • Pilih puting botol susu yang mempunyai lubang yang sempit.
  • Tinggikan kepala bayi ketika menyusu.
  • Jangan biarkan bayi bersendirian ketika tidur.
  • Keluarkan puting susu dari mulut bayi ketika tidur.
  • Sendawakan bayi selepas menyusu dengan mengurut belakangnya.
Talian Kecemasan : 999
Talian Kecemasan Ambulans PBSM : 03-42578112

Sumber : gOogLe & surat khabar

AMARAN : DILARANG MENYUSUKAN BAYI
DI TEMPAT TERBUKA @ AWAM

p/s....kat hospital tadi selamber ja akak tuh susukan anak kat
tempat menunggu giliran.. aduyai...
dia x sedar ka pakcik2 dok skodeng freeshow..

Sunday, November 7, 2010

Khasiat dan Kegunaan Timun dalam kehidupan seharian

3

Khasiat Timun

Timun sememangnya mempunyai pelbagai khasiat.
Terdapat dua jenis timun iaitu yang boleh dibuat acar dan untuk dihiris.
Timun yang digunakan untuk dibuat acar kebiasaannya bersaiz lebih kecil.

Timun diketahui kaya dengan bahan yang boleh menyejukkan.
Malah ketika cuaca panas sayuran itu
amat bermanfaat untuk membantu melegakan mata yang
tertekan akibat panas terik. Selain itu, timun juga menawarkan pelbagai
manfaat lain yang berguna untuk manusia...

Nilai Nutrisi bagi setiap 100 gram timun yang belum dikupas
karbohidrat - 3.63gm
gula - 1.67 gm
serat - 0.5 gm
lemak - 0.11 gm
Protein -0.65 gm
Thiamin (vitamin B1) - 0.027 mg
Riboflavin (Vitamin B2) - 0.033 mg
Niacin (Vitamin B3) - 0.098 mg
Asid Pantotenik Acis (Vitamin B5) - 0.259 mg
Vitamin B6 - 0.040 mg
Folat (Vitamin  B9) - 7 ug
Vitamin C - 2.8 mg
Kalsium - 16mg
Besi - 0.28 mg
Magnesium - 13mg
Fosforus - 24mg
potasium - 147 mg
Zink - 0.20 mg
  • Timun yang disapu ke wajah boleh mengurangkan kepanasan dan radang pada kulit.
  • Bahan diuretik, menyejuk dan membersih yang terdapat di dalam timun menjadikan sayuran tersebut baik utk kulit. Timun yang segar boleh memberikan kelegaan kepada masalah ulser, gastritis dan pedih ulu hati.
  • Hiris timun mampu mengurangkan bengkak pada mata.
  • Pengambilan timun setiap hari membantu mengawal ekzema, artristis dan juga gout.
  • Timun juga bermanfaat kepada mereka yang mengalami masalah pada paru-paru, perut dan dada.
  • Potasium didalam timun menjadikannya sangat berguna untuk membantu mengurangkan masalah tekanan darah rendah.
  • Timun mengandungi Erepsin - Enzim yang membantu menghadamkan protein.
  • Jus timun membantu mengalakkan pertumbuhan rambut terutamanya jika ditambah jus lobak merah, kubis dan bayam. Campuran jus timun dan lobak merah juga bagus untuk masalah reumatik disebabkan lebihan asid urik dalam badan.
  • Kaya dengan mineral, timun boleh membantu menghalang masalah kuku.
p/s... sumber : Kesihatan - Mingguan Malaysia.
da lame x taep ikut text.. penat la plak.. hahaha

Thursday, November 4, 2010

Parking LRT Pandan Jaya kena Bayar ??

16

Lrt Pandan Jaya

3 November - Lrt Pandan Jaya... cehh da mcam berita plak..
ngeee.. petang semalam aku teman jiran aku nak pergi ambik
adik dia yang turun bas di bukit jalil disebabkan takot
jalan sesak so kitaorg ambik keputusan naik lrt
di stesyen LRT Pandan Jaya...

bile turun ja parking kereta kat lrt pandan jaya
ada sorank mamat bangla nie dtang kat kitaorg
trus mintak rm3 utk parking keta kat lrt tuh...

aku dengan marahnye tanye la mamat nie
apasal mau kna bayar ?
dengan senang dia jawab kna bayar..
aku tnye dia lagi sapa suruh bayar ?
dia garu kepla cakap mmang slalu kna bayar..
aku tanye dia ada pasport ka ?
dia trus diamm..

tpi disebabkan jiran aku nak cepat dan takot
kereta dia kna pecah so dia bayar gak...
tpi hati aku tetap panas coz aku dah duduk dekat pandan jaya
nie dah 22thn tpi x penah plak bayar bile parking kat situ...
dan yang geram nye BANGLA plak yang mintak parking
kat orang MALAYSIA... tempat sndiri plak tuh..
yang LAGi geram tuh ble aku balek dari bukit jalil
si BANGLA tuh dah xda kat situ... dah ilang tinggalkan
kereta-kereta yang dah BAYAR PARKING

p/s.... nnti ble2 aku singgah kat lrt lagi aku nak tnye gak kat petugas2
rapid btoi ka kna bayar parking ??

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More