Penyusuan Bayi dan Tips Mengelakkan Bayi tercekik Susu



Penyusuan susu ibu baik untuk perkembangan bayi..

Khasiat dan kebaikan susu ibu

Susu ibu merupakan makanan dan minuman terbaik untuk bayi
terutamanya sejak lahir hingga bayi berusia enam bulan.
Ia mengandungi semua khasiat dalam imbangan yang betul.
Sebaik selepas melahirkan, susu pertama kental berwarna kekuningan.
Susu ini dinamakan kolostrum. Khasiatnya amat tinggi. Kandungan proteinnya
tiga kali ganda melebihi susu ibu biasa. Ia mengandungi antibodi yang
 tinggi serta lebih sel darah putih.

Kolostrum mampu melawan jangkitan pelbagai penyakit seperti cirit- birit,
selesema dan radang paru-paru. Malah ia bertindak sebagai
imunisasi pertama. Ibu-ibu digalakkan kerap menyusui ibu pada
hari-hari pertama kelahiran bagi membekalkan kolostrum secukupnya
pada bayi. Sesetengah ibu tidak mahu memberikan susu mereka pada
bayi pada waktu ini kerana menurut mereka susu belum ada.
Kekeliruan ini merugikan kerana bayi seharus mendapat
kolostrum sebanvak mungkin.

Tips Mengelakkan Bayi Tercekik Susu
  • Pilih puting botol susu yang mempunyai lubang yang sempit.
  • Tinggikan kepala bayi ketika menyusu.
  • Jangan biarkan bayi bersendirian ketika tidur.
  • Keluarkan puting susu dari mulut bayi ketika tidur.
  • Sendawakan bayi selepas menyusu dengan mengurut belakangnya.
Talian Kecemasan : 999
Talian Kecemasan Ambulans PBSM : 03-42578112

Sumber : gOogLe & surat khabar

AMARAN : DILARANG MENYUSUKAN BAYI
DI TEMPAT TERBUKA @ AWAM

p/s....kat hospital tadi selamber ja akak tuh susukan anak kat
tempat menunggu giliran.. aduyai...
dia x sedar ka pakcik2 dok skodeng freeshow..


12 comments

NabiLah Nor aZmaN said...

bestnyer2!!!!!informasi yg bagus en senget!!!heeheheeee

AbgFeroZ said...

yups :) hik hik..
yang x besh mrata2 hbis dia mnyusu..

feyus said...

bagus info nih..
Erti Haji

zmah said...

Tips ...yang baik sila ambil perhatian..

Siti Mashitah Saidin said...

selalu gak nampak makcik2 selamber badak menyusu d tempat awam... aiyark~

Hanis Azla said...

kolostrum itu pun baik untuk bayi yang ada demam kuning di awal kelahiran..

pN.rOs said...

susu ibu adalah sebaik2 makanan untuk bayi...
n
paling penting
untuk elakkan anak kuning sejak lahir elakkan memberi sedikitpon air selain susu ibu

NuNu BeBeH said...

Susu ibu memang berkhasiat utk bayi...:)

Dan utk para suami...
ingat2kanlah isteri kalian...;)

Hmmm,Nak mntk tlg dr yg pakar..
http://nunalifnunalif.blogspot.com/2010/11/ada-shiapa2-yang-boleh-tolong-sy.html

NuNu BeBeH said...

Susu ibu memang berkhasiat utk bayi...:)

Dan utk para suami...
ingat2kanlah isteri kalian...;)

Hmmm,Nak mntk tlg dr yg pakar..
http://nunalifnunalif.blogspot.com/2010/11/ada-shiapa2-yang-boleh-tolong-sy.html

abgferOz said...

yupss.. mmg susu ibu terbaek..
tpi jgan mnyusu merata2...
tabiat yg mesti dibuang :)

Fina Fento said...

kalau nak menyusu merata - rata pun makesure cover bahagian 'tu'. kang tak pasal2 suami dapat dosa org pandang2 isteri dia punya 'tu'. skrg pn dh ada org jual produk khas utk aktiviti penyusuan badan ni. at least si anak tak la kelaparan menunggu mak dia balik umah baru nak susukan..

Anis said...

Good info. berguna untuk ibu yg bf mcm saya ni. Anyway slam perkenalan jemput la ke blog saya anisvitashop.blogspot.com

Powered by Blogger.