Header Ads

Kenapa Handphone Blackberry diharamkan ?



Kenapa blackberry ni diharamkan?

Faktor utama diharamkan adalah kerana dianggap sebagai mengancam
keselamatan negara disamping alasan peralatannya berfungsi
di luar undang-undang dan boleh disalahgunakan.

Perisian pada blacberry membenarkan ianya di periksa oleh pihak luar.
nak tau mcm mana maklumat ni boleh sampai pada pihak luar?

Caranya :
Maklumat dari pihak A dihantar pada pihak B-->
Data di hantar dahulu ke Server Blacberry Luar Negara -->
Pihak B Terima data dari pihak A

Jadi disini, Maklumat akan disimpan dahulu di dalam server blacberry
luar negara. oleh itu, data terbabit mampu di akses oleh pihak luar
dan sekaligus mungkin disalahgunakan oleh pihak tertentu.

Arab saudi dan india baru sahaja mengharamkannya.bagaimana
pada negara lain?Harap Malaysia pun buat perkara yang sama oleh
kerana faktor peralatan BlackBerry beroperasi di luar undang-undang
 tempatan kerana ia menghantar data ke negara luar untuk
diuruskan pertubuhan komersial asing.

p/s... sumber daripada mail.yahOo.cOm

9 comments

sollehahn said...

rasanya pagi tadi terdengar berita kat radio, dia kata kerajaan malaysia tak akan haramkan blackberry kat sini.

mama qistina said...

pernah dengar gak ...sebab terlalu canggih tu yang takleh pakai tu....

abgferOz said...

ya ya terlalu canggih..
benda yang terlalu canggih kdang2 bley menyusahkan orang laen..

pN.rOs said...

macam2 propaganda negara asing untuk ceroboh masuk ke negara kita...
bukan setakat kena kluarkan arahan haramkan. ni kita as pengguna kena tahu and celik sket...

ku_Merpati said...

salam..bahaya ni...kena beli notebook la...hehehe

~eZmALiZa~ said...

lecturer kite pon penah bgtau cte pasal blackberry ni jugak...tapi ade berita baru2 ni kata xjadi nak haramkan kan??
btw, cakap sal BB ni, ezma pon ade wat entry psal blackberry yang boleh market kat facebook..sile la... :)

hahahaa... :D

Vinnie said...

camane pulak dengan phone yang tak guna blackberry service... tapi guna microsoft PDAs. bahaya juga ke??

Vinnie said...

camane pulak dengan phone yang tak guna blackberry service... tapi guna microsoft PDAs. bahaya juga ke??

Vinnie said...

camane pulak dengan phone yang tak guna blackberry service... tapi guna microsoft PDAs. bahaya juga ke??

Powered by Blogger.